Appendicitis gyanúja


 • Jegyzet orvostanhallgatók számára 7.
 • L.A. Story, avagy laparoscopos appendectomia pro és (kontra) by György Herr on Prezi Next
 • Hogyan mérik a látást skála
 • Mi a látás 120 százaléka
 • Látássérült pms

Nyomtatás Az utólagos szövettani vizsgálat alapján a gyermekkori vakbélműtétek 10—20 százalékát nem kellene elvégezni. A műtét előtti diagnózis azonban korántsem egyszerű, ezért jelentős az az új biokémiai vizsgálati módszer, amellyel még az operáció előtt meg lehet mondani, az alhasi fájdalom oka valóban vakbélgyulladás-e.

Akut appendicitis Dr. Altorjay István Az akut appendicitis, a féregnyúlvány heveny gyulladása a leggyakoribb heveny hasi sebészeti kórkép, ami a lakosság kb. A második és a harmadik évtizedben fordul elő leggyakrabban, de ritkán bármely életkorban jelentkezhet. Kezeletlen esetben elhalás, átfúródás és következményesen tályog, illetve hashártyagyulladás alakulhat ki. A nemek között lényeges különbség nincs, bár pubertás idején a fiúk arányú túlsúlyát figyeltek meg.

A fürdőruhaszezonban nem maradhat titok, mennyien átestek már vakbélműtéten. Sokan gyermekként.

Hogyan alakul ki a vakbélgyulladás?

A has alsó részén, jobb oldalt néhány centiméteres heg árulkodik róla. A közkeletű elnevezés helytelen, mert nem a vakbél, hanem a rajta elhelyezkedő úgynevezett féregnyúlvány appendix gyulladásáról appendicitis van szó.

 • Vakbélgyulladás - mikor izguljon a szülő?
 • A vakbélgyulladás kialakulása és tünetei
 • Jó vagy rossz látom a rövidlátást
 • Látás karotinoidok
 • Látáskezelés masszázzsal

Bár a tüneteket, amik előterében az erős jobb alhasi fájdalom áll, mindenki ismerni véli, mégsem könnyű a diagnózis. Ha a féregnyúlvány nincs gyulladásban, és más baj okoz hasi fájdalmat, appendicitis gyanúja műtét fölösleges.

appendicitis gyanúja

Más oldalról, ha a műtét késik vagy elmarad, az súlyos következménnyel, a gyulladt appendix kilyukadásával perforációjával jár. Márpedig az appendicitis tünetei sokszor nem típusosak; alig jelentkezik fájdalom, vagy appendicitis gyanúja igen, nem jobb oldalt, nincs hányinger, hányás vagy hőemelkedés. Az is előfordul, hogy más betegség vagy egyszerű székrekedés okoz kínzó panaszt.

appendicitis gyanúja

A szokásos laboratóriumi vizsgálatok sem specifikusak, alig vannak az orvos segítségére. Például a fehérvérsejtek számának emelkedése minden gyulladásos hasi kórképben egyforma.

 1. A vakbélgyulladás appendicitis elnevezés félrevezető, mert nem a vakbél gyulladásáról van szó, hanem annak csak egy része, a féregnyúlvány vermis appendicularis heveny megbetegedéséről.
 2. Hazánkban évente átlagosan 11 appendectomia történik, ennek kb.

Alexis Kentsis, a Harvard Egyetem kutatója, egyszersmind a bostoni gyermekkorház orvosa egy gyermekgyógyásszal és egy biokémikussal karöltve appendicitis gyanúja miatt orvos elé került 67 gyermek vizeletében 57 kémiai anyagot vizsgált meg, vajon melyiknek a változása mutat rá leginkább a betegségre.

A diagnózist a szokásos fizikális és laboratóriumi vizsgálatokkal, hasi computer tomográfiával CTés ultrahang segítségével állították fel.

A biokémiai elemzők csak a vizeletet vizsgálták, a betegeket nem ismerték. Végül 25 gyerek került műtőasztalra.

A vakbélgyulladás

Utóbb a vizsgált anyagok közül egyedül egy glikoprotein, az LRG emelkedése bizonyult kórjelzőnek. Az LRG a neutrofil fehérvérsejtekből szabadul fel, és ami a legfontosabb, a jelenség appendicitisre hangsúlyosan jellemző.

Szenczi Tóth Károly, Népszabadság Online.

appendicitis gyanúja