Futó látás. Binokuláris látás – Wikipédia


futó látás

Megfagyott egy ultramaratoni futó szeme Origo Egy ultramaratoni futó homályos látás miatt fordult orvoshoz. Kiderült, hogy a látásromlást a szem külső rétegének megfagyása okozta.

futó látás

Szerencsére a sérülés nem okozott visszafordíthatatlan károsodást. A nulla Celsius-fok alatti hőmérsékleten való futás ritka szemkárosító hatását írták le brit orvosok a British Medical Journal BMJ legutóbbi számában.

futó látás

Egy 44 éves férfi ultramaratoni futáson 42 kilométernél hosszabb távú futáson vett részt. Hideg időben kevesebbet pislognak az emberek, ezért kevesebb friss könny jut a szem felszínére.

futó látás

Ilyenkor a szél könnyebben elpárologtatja futó látás szemet védő könnyréteget, és kialakul a szélvakság. A férfi megfagyott bal szeme jól láthatóan homályosabb, mint a jobb.

futó látás

Forrás: BMJ A védelem megszűnése miatt a hó- és jégszemcsék akadálytalanul eljutottak a szem felszínéhez, és megfagyasztották a szem külső rétegét. Szerencsére kéznél volt az orvos Amikor a férfi a futóverseny első szakaszának végén lévő orvosi ellenőrzőpontra ért, arra panaszkodott, hogy száraz a bal szeme, homályos a látása, és úgy érzi, mintha lenne valami a szemében.

  • Edzéseihez, de leginkább versenyeihez lenne szüksége futótársra, mivel látása egyre romlik.
  • Nem látod a célt?
  • Hogyan lehet javítani a látást táplálkozással
  • Honnan tudhatja, hogy érdemes-e aggódnia?

A vizsgálat folyamán az orvosok észrevették, hogy megfagyott a bal szaruhártyája, valamint a szemgolyója elülső része. Emiatt karcok, horzsolások alakultak ki a szem felszínén.

A védőszemüveg a megoldás

Bal szemének egyes részei megduzzadtak, és a szemlencséje láthatóan homályos volt. Az orvosi személyzet rögtön meleg helyre kísérte a férfit, és ott tartotta, amíg a duzzanat lelohadt, és a páciens visszanyerte a normális látását.

futó látás

A védőszemüveg a megoldás Az orvosok elmondták, hogy ha a férfi továbbra is a rossz időjárási körülmények közt maradt volna, az a szaruhártya kifekélyesedését okozta volna, ami kezelés nélkül súlyos látáskárosodáshoz vezet. Az orvosok felhívták a figyelmet, hogy az ilyen károsodások megelőzésére minden embernek futó látás védőszemüveget viselni, aki hosszú időt tölt kint szeles és fagyos időben.

Kapcsolódó cikk.