Látás cavinton. Gyógyszerkereső


A gyógyszerről as bevezetésekor is eleget tudtak ahhoz, hogy rövid idő alatt 40 országban forgalmazott, világhírű készítmény legyen.

látás cavinton

Az utóbbi két évtized technikai fejlődése azonban új eszközöket adott az orvosok kezébe, lehetővé téve, hogy az agyba bepillantva pontosan nyomon kövessék a gyógyító molekulák útját. A Karolinska Intézet és a Debreceni Tudományegyetem DTE kutatói nemrég arra voltak kíváncsiak, hogy hova kerül az agyban a vinpocetin, és van-e öszszefüggés a hatóanyag helyi feldúsulása, illetve a kedvező hatások között.

Gulyás Balázs, a stockholmi intézet professzora egy múlt heti budapesti tájékoztatón arról számolt be: a korábban is feltételezett kapcsolat tudományos eszközökkel egyértelműen igazolható.

látás cavinton

Ahová a vinpocetin kerül, ott az agyműködés regenerációja megindulhat. A professzor olyan PET pozitron emissziós tomográf felvételekkel támasztotta alá mondandóját, amelyek a hatóanyag eloszlását mutatták. A képekből kiderült, hogy a vinpocetin elsősorban az agytörzs és a látókéreg területén "sűrűsödött", márpedig azok a panaszok - látászavarok, szédülés, memóriaproblémák, figyelemzavar - amelyek a gyógyszer szedését indokolttá teszik, ezeken a területeken fakadnak.

látás cavinton

Csiba László, a DTE neurológiai klinikájának vezetője még közelebb vitt a hatás megértéséhez, miszerint a vinpocetin mind az egyes agyi területek látás cavinton, mind pedig a helyi anyagcserét javította. Ez a hatás ráadásul az agyvérzésen látás cavinton az elhalt agyi területek közelében is megmutatkozik, arra utalva, hogy a gyógyszer hozzájárulhat a stroke utóhatásainak enyhítéséhez.

látás cavinton

Ha javul az agyi vérellátás és anyagcsere, annak számos pozitív "mellékhatása" lehet. A legkézenfekvőbb, hogy az agy adott térségeinek működése intenzívebbé válik. Az is kiderült azonban, hogy a vinpocetin képes megvédeni az idegsejteket az átmeneti oxigénhiányból adódó kártételektől.