Látás karotinoidok


Miért fogyasszon minden nap karotinoidokat? A karotinoidok azok a színes vegyületek, melyek egyik-másik  zöldség vagy gyümölcs élénkpiros, narancssárga vagy sárga színét adják.

látás karotinoidok látásmentesség a vizsgák alól

Ezeknek a természetes antioxidánsoknak sokoldalú és jelentős pozitív hatásuk van a szervezetünkre. A karotinoidok zsírban oldódó antioxidánsok, amelyet a növények termelnek annak érdekében, hogy megvédjék magukat a szabad gyökök károsító hatásától.

látás karotinoidok a látás tapintása

Szerepelnek ezek az ételek az étrendjében? A legfőbb étkezési karotin a béta-karotin és az alfa-karotin amelyek a sárgarépában és sütőtökben találhatóka lutein és zeaxantin kelkáposztában, a brokkoliban és a spenótbana likopen dinnyében, piros grépfrútban, de leginkább a paradicsomban valamint a kripoxantin mangóban, narancsban, őszibarackban.

Miért fogyasszon minden nap karotinoidokat?

A karotinoidok fő előnye  antioxidáns hatásukban rejlik: védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. Mi ellen nyújthatnak védelmet?

A karotinoidok a rák bizonyos fajtái ellen, a szívbetegségek és a látás romlás ellen is védenek. A likopen és a béta karotin jót tesz a prosztatának. A nyers látás karotinoidok tehát jótékony hatásúnak bizonyult, míg a paradicsomlé egyáltalán nem segített.

látás karotinoidok kyst al hindi látással

Bár az eredmény ellentmondásosnak tűnhet, racionális magyarázata van. Paradicsom, főzve vagy nyersen? A főtt paradicsom sejtjeinek fala, amely a likopent tartalmazza, lebomlik a hő hatására, és sokkal könnyebbé teszi az emésztést.

Az alfa-karotin hozzájárulhat a várható élettartam növekedéséhez. Az alfa-karotin segíthet megelőzni az érelmeszesedést és az agyvérzést. A likopin segíthet megelőzni az érelmeszesedést, a vérzékenységet, az agyvérzést és a szívrohamot.

A nyers paradicsomot általában salátaként vagy húshoz fogyasztjuk, így az olaj vagy zsír elősegíti az emésztést. A paradicsomlevet nem főzik meg, és nem is tartalmaz hozzáadott olajat.

látás karotinoidok citrom a látás javítása érdekében

Egy másik kísérlet a Harvard Egyetemen azt mutatja, hogy azoknál a férfiaknál, akik nem fogyasztanak zöldséget látás karotinoidok gyümölcsöt, a béta-karotin pótlás harmadára csökkenti a prosztatarák kockázatát.

Azoknál a férfiaknál azonban, akik a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával eleve hozzájutnak a vitaminhoz, a pótlásnak nincs hozzáadott eredménye. A likopen a  a gyomor és emésztőrendszer rákos megbetegedése ellen is védelmet nyújthat.

látás karotinoidok normál látású emberek

Több vizsgálat igazolta, hogy az alfa karotin, lutein és a zeaxantin nagy adagokban való bevétele csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. A tudósok úgy vélikhogy valamennyi karotin segít csökkenteni a koleszterinszintet.

A lutein és a zeaxantin jót tesznek a látásnak Lutein hiányában a ultraibolya sugarak akadálytalanul érik el a retinát és károsítják annak legtöbb érzékelő ideget tartalmazó részét a makulát. A lutein és a zeaxantin elnyelik a nap káros ibolyántúli sugarait és semlegesítik a retinában a szem fényérzékeny részében lévő szabadgyököket, amivel csökkenthetik a sárgafolt-degeneráció veszélyét, az idősebb korban jelentkező gyakori szembetegség és látásvesztés fő okát.

Karotinoidok

Mielőtt nyaralni menne… A béta-karotin hozzájárul a bőr egészségének megtartásához és véd a nap ultraibolya sugárzása ellen. Hatását valószínűleg azzal fejti látás karotinoidok, hogy a bőr természetes ellenálló-képességét fejleszti az UV károsító hatása ellen. Más antioxidánsok, mint például a C- és az E-vitamin, ugyancsak ellenállóbbá teszik a bőrt a nappal szemben. Mielőtt elmegy nyaralni, szerezze be a saját bétakarotin adagját, mert kell néhány hét, mire a védelem kialakul!