Látás általános


látás általános

A szemedet minden nap használod, ezért tudnod kell, hogyan működik, és hogyan működhetne esetleg még jobban. Először is ismételjük át gyorsan a szem részeit. A szem külső védelmezői a szemhéj, az ínhártya szemfehérjea szaruhártya és a könnyréteg, ami az oxigén szállításáért is felel.

A szem főbb belső elemei az írisz az a kékes, zöldes, barnás rész a szemedben, amit az emberek szerelmesen tudnak bámulnia pupilla vagyis az a kis sötét bogár az írisz közepéna szemlencse ami a közelre és távolra fókuszálást teszi lehetővé és a retina ami tele van apró receptorokkal, amiknek köszönhetően összeállnak a látott képek.

látás általános

A pupilla begyűjti a fényt, hogy az a szemlencsén áthaladva a retinán alkosson éles képet. Minél több a fény, a pupilla annál kisebb, és minél kevesebb a fény, a pupilla annál nagyobb. Azért változik a mérete, hogy optimális mennyiségű fényt engedhessen át magán.

látás általános

Látás általános pupilla nagyságát az írisz állítja, ami így nagyjából a fényképező blendéjéhez hasonlítható. A fény az összes rétegen áthaladva a retinán fordított képet alkot, amit aztán az agy forgat a helyére.

ÁLTALÁNOS SZEMVIZSGÁLAT

Kutatók azt is letesztelték, mi történik, ha egy embernek olyan szemüveget adnak, amitől fordítva látja a világot. Persze amikor levette, akkor újra jött a bonyodalom, de az agya pár napon belül azt is helyretette. A szem tehát a közvetítő, de az agy a feldolgozó állomás.

Az agyunk gyakran támaszkodik korábbi tapasztalatainkra, ha látásról van szó.

látás általános

Például hamar mandala és látás, hogy nagyobbnak tűnik az, ami közelebb van.

Bizonyos érzéki csalódások úgy jönnek létre, hogy látás általános képből fizikailag hiányzó részeket az agy a tapasztalatok alapján kiegészíti.

látás általános

Ezt használják ki a híres Maurits Cornelis Escher hihetetlen épületábrázolásai. Ahhoz, hogy az idő előrehaladtával és a látás romlásával ne tűnjön a világ egy hatalmas, egybemosódó escheri képnek, segítségül hívhatjuk a technikát.

látás általános

A természetes öregedés része, hogy a szemlencse veszít a rugalmasságából, ezért a legtöbb ember idősebb korára közelre nem lát jól. A lézeres látásjavítás legkorszerűbb eszközei, hála a technikai és klinikai kutatásoknak, mára már nem csak a rövid- és távollátást, de az olvasószemüvegességet is kezelni tudják olvasószemüveg-kezelésami után már pár órával újra szemüveg nélkül olvashatjuk a kedvenc regényünket, és távolra is tökéletesen láthatunk.

Egy ilyen kezelés után persze nem érdemes azzal kísérletezni, látás általános látunk jobb, és mit látunk bal szemmel, hiszen az agynak ugyanúgy hozzá kell szoknia a változáshoz, mint a már említett kísérlet esetében.

Mindenkinek ajánlott valóban vigyázni a szeme fényére, és cselekedni, ha bármiféle látásproblémát észlel!