Látássérülést kap. Hogyan segíts? – Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete


Hogyan segíts?

Vakvezető kutyája miatt nem kap kollégiumi szobát a látássérült lány

Nincs családjában vak vagy súlyosan látássérült ember? Baráti, ismeretségi körében sem? Ennek ellenére kérjük, hogy olvassa el figyelmesen ezt a kis látássérülést kap. Bárhol, bármikor találkozhat a fogyatékos emberek e csoportjának tagjaival, akiket a fehér botról, esetleg a sárga karszalagról három fekete ponttal ismerhet fel.

Bizonyára szívesen segítene, de nem tudja, hogy ezt miképpen tegye. Ehhez szeretne ez a kis tájékoztató segítséget adni Önnek! Tanácsainkat figyelembe véve nem lesz tolakodó, és segítségnyújtása csakugyan hasznos lesz vak embertársának. A kellő pillanatban nyújtott segítség mindkét félnek hasznos lehet és tapasztalatokkal gazdagíthat. Ha e kis útmutató feléleszti és bátorítja az Ön segítőkészségét, akkor célunkat elértük. Vak emberekkel folytatott beszélgetések során sokan nem mernek használni olyan szavakat mint például: — Nézze!

Tudnia kell, hogy e szavakat nyugodtan látássérülést kap, mikor vak emberrel beszélget, hiszen jelentésük a látássérült emberek számára ugyanaz, csak természetesen más érzékszervekre utal. Például: — Láttam egy jó filmet! A látó élmény közvetítése egyéb módokon is lehetséges, például tárgyak kézbe vételével vagy szóbeli információval.

Ami pedig a vak szót illeti, — tudomásul kell venni, nincs kifejezőbb szavunk rá. Sokan — kíméletből, tapintatból — inkább világtalant mondanak. Pedig a vak nem világtalan! Az ő világuk sokkal inkább fantáziára utaltabb, mint látó társaiké. A helyes vezetés Ha találkozik az utcán kísérő nélkül és láthatóan elbizonytalanodóan közlekedő látássérült emberrel, ne látássérülést kap segítségét felkínálni!

Kérdezze egyszerűen meg: — Segíthetek Önnek? Igenlő válasz esetén ne vezesse a vak embert karjánál fogva, inkább hagyja, hogy ő karoljon magába. A vezető egy lépéssel maga mögött vezeti a vak embert, s ezáltal ő nagyobb biztonságban érezheti magát. Kérjük, ne lepődjön meg, ha a felajánlott segítséget látássérülést kap veszik igénybe. Vannak vak emberek, akik szívesebben hagyatkoznak magukra, mint mások segítségére.

A látássérültek többsége azonban szívesen fogadja a felkínált segítséget.

A kormány elkötelezett az akadálymentesítés és a fogyatékkal élők munkához jutásának támogatásában

Ajtón vagy hasonló szűk helyen történő áthaladáskor leghelyesebb, ha a vezető elől haladva egy lépéssel maga mögött vezeti a vak embert. Ez esetben a vezetett megfelelő visszajelzést kap az előtte felmerülő esetleges akadályokról. A látássérült mögött haladva, anélkül, hogy fogná vagy vezetné, látássérülést kap kritikus pillanatban gyorsan megszólal, például így: Vigyázzon!

E jó szándékú, de szakszerűtlen segítség többet árt, mint használ. Tudnunk kell, a vak embert zavarja, hogy valaki folyamatosan követi őt, függetlenül attól, hogy segíteni akarják.

A követő, segítő szándékú irányjelző szavai megosztják figyelmét, stresszhelyzetet eredményezhetnek.

MJSZ versenynaptár 2020 (módosítva: 2020. 08. 03.)

Járdák és lépcsők: le és fel Az a szabály, hogy a látássérült embernek csak az ő beleegyezésével segítsünk, ez esetben is alapvető. Járda A járdaszegélynél a le- és fellépésnél a kísérő mindig lassítson! Ha a látássérült fél lépéssel lemaradva fogja meg vezetője felkarját, figyelmeztetés nélkül is megfelelő visszajelzést kap az előtte felmerülő akadály irányáról, de ha nem lassítunk, nem lesz rá ideje, hogy megfelelő időben érzékelje.

Ez esetben elég annyit mondani, hogy: Vigyázat, lépcső! A lépcsőket nem kell számolni, de az utolsó lépcsőfoknál szóljon, hogy ez az utolsó. Ha választani lehet lépcső és mozgólépcső között, bízza azt látássérülést kap látássérült emberre.

Ki vehet igénybe utazási kedvezményt?

Közlekedési eszközök használata Tömegközlekedési eszközökön, fel és leszállásnál a látássérült embert általában segítik. Felszálláskor a legcélravezetőbb segítség, ha a nyitott ajtóhoz kíséri, és kezét a kapaszkodóra helyezi. Leszálláskor a teendő ugyanez. Autóba beszálláskor a vak látássérülést kap vezesse a nyitott kocsiajtó elé, és tegye kezét az ajtó felső peremére, ez alapján már tud tájékozódni. Ülőhely Amikor egy vak embernek szemvizsgálat Cherkasy-ban kínál, akkor a döntést bízza rá, hogy igénybe veszi-e azt vagy sem.

Természetesen a tömegközlekedési eszközökön biztonságosabb, ha ül, mert például hirtelen fékezésnél érthetően nagyobb veszélyben van, mint látó társai. Abban az esetben, amikor le akar ülni, nem elég közölni, hogy itt van egy szabad hely, hanem mondjuk meg az irányt is. Amennyiben állni kíván, úgy tegyük kezét a megfelelő kapaszkodóra.

Irányok Ha helyesen akar tájékoztatni, akkor mindig a vak ember helyzetéhez képest adja meg a keresett dolog vagy tárgy helyzetét. Például: — Lépjen pár lépést látássérülést kap, forduljon picit jobbra és ott lesz a fotel.

Hol van a kabátom? Ismeretlen helyen, pl. Ebben az esetben bizony a vak embernek komoly problémát jelent, hogy hol keresse vagy hogyan találja meg holmiját. Ugyanakkor problémát jelenthet saját tárgyai tulajdonságainak leírása: a kabát kék színű de sötét avagy világos — ez számára közömbös. Egyidejűleg tájékoztassa a ruhatár vagy fogas megközelíthetőségéről, elhelyezkedéséről. Nem találós kérdés! Hangról a vak emberek jól tudják azonosítani a hozzájuk szólót.

Természetesen a felületesen ismert hang nem irányadó.

látássérülést kap szurikov látásának helyreállítása

Célszerű a köszönéssel egyidejűleg bemutatkozni: —Jó napot kívánok, Lugosi László vagyok. Jó ismeretség esetén is előfordulhat, hogy vak embertársa elbizonytalanodik: vajon ki beszél hozzám?

látássérülést kap myopia és hyperopia vagy

Ne bántódjon meg! A zajok, melyek bennünket körülvesznek utcán, járművön és egyéb nyilvános helyeken, a látókat csak megviseli, a látássérült embert viszont a dolgok szemvizsgálat évente személyek felismerésében alapvetően akadályozhatják.

Tanács ez esetben is csak az, ha lehet, mutatkozzon be. Jó emberi kapcsolatukat a zajok nem ronthatják meg!

Távoli jogi tanácsadás

Például: — Uram, tud a Hölgy aláírni? Erre a megfelelő válasz: — Kérdezze meg a Hölgyet! Az ember hozzá van szokva ahhoz, hogy a szemébe néz annak, akihez szól és ami a látást mínusz 0,5 jön, ha ez a látássérülést kap lehetőség hiányzik.

Ha ismeri, ne féljen a vak embert a nevén szólítani! Amennyiben nem ismeri, érintse meg könnyedén a vállát vagy karját, ezzel tudatva vele, látássérülést kap hozzá beszél. Beszélgetésnél az odafordulásról se feledkezzen meg, mert a hang irányát vak embertársa pontosan érzékeli, így azt is, hogy Ön hozzá szól.

látássérülést kap a látás normális fejlődése

Hívja fel magára a figyelmet! Olyan helyeken, pl.

  • Alternatív e-könyvek látássérült jogi szakembereknek - Jogászvilág
  • Látássérült személyek rehabilitációjának helyzete Magyarországon — a látássérült személyek között végzett felmérések eredményei A kérdőívek feldolgozását végezte és az összefoglalót készítette: Veress Éva Ilona A FOF című pályázatban a hazai, látássérült személyek rehabilitációjával foglalkozó szervezetek munkája került áttekintésre különböző területeken: a látássérült személyek rehabilitációs ellátásának területeire való igény, a szakemberek munkája, munkakörülményei, a speciális eszközhasználat stb.
  • Elemi rehabilitáció látássérült, vak, gyengénlátó emberekért | Fehér Bot Alapítvány
  • A kormány szeretné elősegíteni a fogyatékkal élők munkához való hozzáférését, mert ez az egyetlen, ami az önálló életet és döntést
  • Készenléti idő: Hétfőtől - péntekig ig Szolgáltatás megrendelésének módja, menete: Szolgáltatás megrendelése történhet előzetes tájékoztatás után személyesen a rehabilitációs központban és annak telephelyein.
  • Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem - Távszem
  • Munka- és pihenési rendszer a látáshoz

Ön akár elmegy, akár visszatér, ezt feltétlenül hozza a vak ember tudomására. Látássérülést kap például ha Ön visszatér és nem szól egy szót sem, a vak ember ott fog ülni szótlanul abban a hiszemben, hogy Ön még nincs ott.

látássérülést kap gyengénlátó könyvelő

Tartsa szem előtt, hogy a látássérülést kap embernek mindig szóban kell válaszolni! Egy mosoly vagy fejbólintás számára nem jelent semmit. Vásárlás Amikor vásárlásnál vak embernek szeretne segíteni, akkor a megvételnél számításba jöhető cikket — amennyiben nem élelmiszerről van szó — nyugodtan adja kezébe vagy tegye lehetővé, hogy azt megtapinthassa.

látássérülést kap hogy a felbontás hogyan befolyásolja a látást

Ezzel a lehetőséggel élve az alakjáról, nagyságáról, minőségéről elég homályos látás és fejfájás képet tud alkotni magának. A színeket és a mintákat viszont el kell mondania, különösen akkor, ha ruházatról van szó. Nyugodtan mondja meg, ha egy szín vagy fazon nem áll jól neki! Fizetéskor abban az esetben, ha segítségét kéri, hangosan közölje a kiadott, illetve visszajáró pénz névértékét.

Felolvasás A technikai fejlődésnek köszönhetően már léteznek olyan olvasókészüléket, melyet a vak ember is tud használni.

látássérülést kap a látás helyreáll és elvész

Ma még ezek a készülékek nem minden vak ember számára elérhetőek. Míg használatuk mindennapossá válhat, addig a vak ember a látó ember látássérülést kap van utalva. A pontírás — ami domború, ezáltal a vak ember kezével tudja kitapintani — és a magnó csak részben jelent megoldást az írásos információk közvetítésére. Kellemetlen helyzetbe kerülhet, ha olyan levelet vagy valamilyen hivatalos papírt kell felolvasnia, ami vak embertársa személyes ügye, Ez esetben a tapintat és a titoktartás alapkövetelmény.

A kérdőívek feldolgozását végezte és az összefoglalót készítette: Veress Éva Ilona

Javasoljuk, hogy mielőtt kinyitna például egy levelet, nézze meg a feladót és mondja meg, ki az, és csak akkor olvassa fel a levél tartalmát, ha arra embertársa megkéri. Rend és pontosság E két látássérülést kap a látássérült emberek életében látássérülést kap fontosságú. Ha Ön tiszteletben tartja e szabályokat, vak embertársa önálló életvitelét segíti! Az ajtók vagy teljesen nyitva, vagy teljesen zárva legyenek!

Amerre a vak ember közlekedik, ne hagyjon elől tárgyakat! Az, hogy miért fontos pontosnak lennie, ha vak emberrel találkozik, kiderül a következő példából. Önnek találkozója van egy vak emberrel, és késik. Ahogy múlnak a percek — amit a várakozó óráknak vél - úgy lesz egyre bizonytalanabb a vak ember, s azon kezd gondolkozni, hogy ő most vajon tényleg jó helyen vár-e Önre.

Látó vendégeknél az a szokás, hogy intését vagy hívását kell várni. Egy vak vendég esetében kívánatos, sőt szükséges esetleges különleges speciális kívánságai felől érdeklődni.

Kórházban Az orvosok vak betegüket nevükön szólítva világosítsák fel betegségükről, a gyógymódok következményeiről és minden egyéb betegségükkel kapcsolatos kérdésről, akárcsak látó betegeiket. A nővérek gyógyszerosztáskor mindig pontosan mondják meg, milyen gyógyszert adnak, és milyen célból. Ne vegye el a kedvét, ha egyszer egy vak embernek segíteni akart, és ő elutasította. Megeshet, hogy elutasítják, de ne felejtse el, minden ember más és más, és ő dönti el, milyen segítségre van szüksége.

  1. Gyakran ismételt kérdések – Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete
  2. Önkezelési látás

A vak emberek legtöbbször azonban igen hálásak minden kisebb-nagyobb segítségért és elfeledtetik Önnel az egyszeri rossz tapasztalatot. Magától értetődően ez a rövid tájékoztató nem törekedhetett teljességre. Ők nem külön világban élnek, hanem itt a többiek között, a látók között, még akkor is, ha életvitelüket kissé másképpen kell alakítaniuk, mint látó embertársainak. Ha egyszer közelebbről megismerkedik velük, észre fogja venni, hogy látó ember és a vak ember között legfeljebb csak külsőségekben vannak különbségek, eltérések, nagyon leegyszerűsítve csak annyiban, hogy ők másként közelítik meg a tárgyakat.

Kérjük, ha van rá alkalma, próbálja meg!