Látássérült nevek


látássérült nevek hogy visszanyerje a látást

Hangostérkép Bemutatkozás Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány, röviden az INFOALAP eddig sok ezer látássérült ember számára tette láthatóvá a világot számítógépek, valamint képernyőolvasó és képernyő nagyító szoftverek, továbbá digitális diktafonok adományozásával.

Ma az informatika minden látássérült ember számára nélkülözhetetlen segítség a tanulásban, a munkában és a mindennapi életben. Az alapítvány célja, hogy a Magyarországon élő látássérült embereket a szükséges segédeszköz-szoftverekkel ellátott, korszerű számítógépes rendszerekhez juttassa.

IRATKOZZON FEL az MVGYOSZ HÍRLEVELÉRE

Célja továbbá a számítástechnika legújabb eredményeinek hozzáférhetővé tételével biztosítani a látássérült emberek sikeres részvételét az oktatásban és képzésben, növelni a számukra elérhető munkalehetőségek számát és javítani munkahely-megtartási esélyeiket.

Fontosnak tartjuk továbbá, hogy az informatikai eszközök révén segítsük a vak és gyengénlátó emberek kulturálódását, szabadidős kikapcsolódását.

Kik vehetik igénybe a szervezet szolgáltatásait? Az MVGYOSZ az alábbi szolgáltatásokkal támogatja a vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelét, egyenlő esélyű hozzáférésük és esélyegyenlőségük biztosítását: Bodor Tibor hangoskönyvtár: Ingyenes hangoskönyv kölcsönzési lehetőség online, személyesen, vagy postai kiszállítással.

Az alapítvány ösztönözni szeretné a számítástechnikával foglalkozó, vagy azt felhasználó cégeket, hogy termékeikkel, vagy a felhasználásból már kivont eszközeikkel támogassák az alapítványt céljainak megvalósításában. JAWS for Windows — a professzionális képernyőolvasó program A beszélő számítógép a tanulásban, munkavállalásban, a szabadidő hasznos eltöltésében, a mindennapi élet megkönnyítésében óriási segítséget jelent a vak és a gyengénlátó emberek számára.

Az amerikai Freedom Scientific által fejlesztett, és az alapítványunk által honosított, adományozott és forgalmazott JAWS for Windows képernyőolvasó program különféle verziói a magyar látássérült emberek számára is lehetővé teszik a Windows operációs rendszer önálló használatát.

látássérült nevek látás plusz normális

Ez a speciális alkalmazás magyar nyelven olvassa fel a képernyőn megjelenő üzeneteket és mondja ki a leütött billentyűket. A honosítási munkák során lefordítjuk a program üzeneteit, súgóját és kézikönyvét is.

A JAWS programot pályázat útján adományozzuk a látássérült felhasználóknak.

látássérült nevek oftan szemcsepp a látás javítása érdekében

A ben lebonyolított első pályázat óta szinte minden évben hirdetünk pályázatot magánszemélyeknek vagy a vak és gyengénlátó embereket segítő intézményeknek, hogy hozzájuthassanak a képernyőolvasó program legkorszerűbb változatához.

Több felmérés is igazolja, hogy a JAWS a legnépszerűbb képernyőolvasó program a látássérültek körében, ezt választják a legtöbben a munkahelyi számítógépes feladatok elvégzése, a tanulás és a szabadidő hasznos eltöltése során is. MAGic — a professzionális képernyőnagyító program A MAGic képernyőnagyító program a képernyőn látható tartalom felnagyításával teszi a gyengénlátó emberek számára kényelmessé látássérült nevek számítógép-használatot.

E szoftver beállításai igényre szabhatók, lehet benne változtatni a nagyítás nagyságát, a színkontrasztot, az egyes képernyőtartalmak különböző színnel történő kiemelését és más-más mértékű nagyítását.

A fehér bot előnye

A szoftver rendelkezik beszédtámogatással is, ez megkönnyítheti a hosszabb szövegek olvasását. A MAGic program esetében is rendszeresen írunk ki pályázatot magánszemélyek, és a gyengénlátó és vak embereket segítő intézmények számára.

Használt számítógépek, laptopok adományozása Alapítványunk pályázati úton adományozza tovább a különböző szervezetek vagy magánszemélyek által felkínált használt számítógépeket, laptopokat. A vak és gyengénlátó emberek számára a képernyőolvasó vagy képernyőnagyító programmal ellátott számítógép az élet minden területén kinyitja a világot.

Könnyebbé válik számukra a számítógépes ügyintézés, a vásárlás, az olvasás, az információkeresés az interneten, és természetesen a kapcsolattartás is a barátokkal, családtagokkal. Internetes akadálymentesítési tanácsadás Az alapítvány Internetes akadálymentesítési tanácsadást és tesztelést is végez az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító honlapok elterjedése érdekében.

Hasznos linkek

Honlap akadálymentesítési projektjeink közt megemlíthetjük több minisztérium, közintézmény, civil szervezet és iskola honlapjának használhatósági- akadálymentességi elemzését, tanácsadását. Lapról hangra közösségi kezdeményezés Az alapítvány és partnerei által indított közösségi kezdeményezés célja, hogy látó önkéntesek felolvasása látássérült nevek meghallgathatóvá és letölthetővé váljanak a vak és gyengénlátó emberek számára olyan újságcikkek, amelyek kizárólag nyomtatott formában hozzáférhetőek.

A Magyar Elektronikus Könyvtár vakok és gyengénlátók számára használható felülete 1. Bevezetés Jelen tanulmányban megpróbáljuk körbejárni azon lehetséges megoldásokat, mellyel egy honlapot a vakok számára is olvashatóvá lehet tenni. Az általános alapelveket konkretizáljuk és részletesen vázoljuk a megoldási alternatívákat is. Ma már egyre több látássérültnek van alkalma használni az Internetet, de az egyre jobban "elgrafikusodó" világban az információhoz való hozzáférésük nemhogy nőne, inkább csökken - annak ellenére, hogy az tól érvényben lévő "esélyegyenlőségi" törvény szabályozza az információhoz való hozzájutás jogát. Lévén magam is látássérültként dolgozom a web-fejlesztés területén lsd.

Oktatás Speciálisan felszerelt oktatótermünkben gyakran tartunk informatikai tanfolyamokat vak és gyengénlátó átmenetileg romolhat-e a látás számára, képzéseket a legújabb támogató technológiák használatáról látássérült emberek családtagjai, segítői számára.

E tanfolyamok keretében teljeskörűen bemutatjuk azokat a legújabb szoftvereket és hardver eszközöket, melyek a látássérült embereket segíthetik a munkavégzésben, a tanulásban, a mindennapokban. Szakértőink speciális ECDL alapú tananyagokat dolgoznak ki vak emberek látássérült nevek, ezzel is segítve a Windows és Linux rendszerek, látássérült nevek fontosabb alkalmazásaik használatának önálló elsajátítását.

Fejlesztés Munkatársaink és az Ubuntu közösség fejlesztő munkájának eredményeként minden évben elérhetővé tesszük az akadálymentesített beszélő Linux kiadást. Az ingyenes BeLin alternatívát jelent a látássérült emberek számítógép használatában.

A felajánlott nyeremények:

Az Infoalap fejlesztőinek köszönhetően jelenik meg időről időre a DEX program legújabb verziója is. A program segítségével elektronikus könyveket lehet MP3 vagy DAISY formátumú hangoskönyvvé alakítani, pontírású nyomtatásra előkészíteni vagy Braille-kijelzőn megjeleníthető dokumentummá konvertálni. Szolgáltatásaink Látássérült informatikus munkatársunk minden hétköznap telefonos és email-es tanácsadást tart látássérült felhasználók számára, látássérült nevek két alkalommal pedig személyes ügyfélszolgálatot is biztosítunk.

Bemutatótermünkben speciális szoftvereket és hardver eszközöket próbálhatnak ki az érdeklődők. Az Infoalap különböző speciális szoftverek és hardver eszközök forgalmazását is felvállalta: ilyenek pl.

Kiemelt információk

Amennyiben részletesen meg szeretné ismerni tevékenységeinket vagy szeretne tájékozódni arról, hogy évenként milyen összegben támogattunk magánszemélyeket illetve intézményeket, kérjük, látogasson el Tevékenységeinkoldalunkra.

Alapító okiratunkatés éves Közhasznúsági jelentéseinket is elolvashatja honlapunkon. Lapról hangra közösségi kezdeményezésünk weboldala. Szponzorok, támogatások Működésünk során számos szponzor és támogató segítette munkánkat, sokan önkéntes munkájukkal járultak hozzá alapítványunk sikeres működéséhez, amiért ezúton is köszönetet szeretnénk mondani mindannyiuknak.

Támogatóink ról itt tájékozódhat. Látássérült nevek négy felajánlásból beszerezhető és felszerelhető egy használt számítógép, 12 felajánlásból pedig egy képernyő nagyító szoftver.

Ezek segítségével egy látássérült ember internetezni, e-mailezni, dolgozni vagy tanulni tud.

Az idei rendezvényen a évhez hasonlóan új és érdekes előadásokkal és vendégekkel is előrukkoltunk! Természetesen ben is a központban a segédeszközök, szolgáltatások álltak, melyeket a kiállítók mutattak be az érdeklődőknek. A es rendezvényen szép számmal vettek részt a látássérültek és olyan "ép" emberek, akik érdeklődnek a segédeszközök, illetve szolgáltatások felől. A program az előző évekhez hasonlóan zajlott. A kiállítók standot állítottak, melynél mindenki kipróbálhatta az eszközöket, és információt kaphatott a szolgáltatásokról.