Látássérült népesség


A vakok és látássérültek Az EU-ban jelenleg több mint 25 millió vak és — komoly látásproblémákkal küzdő — látássérült ember él.

Közel 33 ezer vak ember él az országban, a látássérültek száma pedig meghaladja a ezret Németh János egyetemi tanár, a kutatócsoport vezetője elmondta: a több mint fő bevonásával végzett reprezentatív vizsgálat szerint több mint ezer ötven éves vagy annál idősebb látássérült él az országban, ez a szám pedig jóval magasabb, mint amennyit a korábbi felmérések mutattak. Az 50 éves vagy idősebb emberek csaknem egy százaléka szenved vakságban, fél százalékuknak volt súlyos, körülbelül 5 százalékuknak közepes, hozzávetőleg 7 százalékuknak pedig enyhe látássérülése — számolt be az előzetes eredményekről dr.

Az olyan betegségek, mint például a szürke és zöld hályog vagy a makuladegeneráció minden korosztályt érint. A jövőben — elsősorban a gyorsan öregedő népesség miatt — jelentősen növekedni fog azoknak a száma, akik ezekben a kívülről nem látható betegségekben szenvednek.

látásvizsgálati táblázat, nem betűk

Számos kihívással szembesülnek azok, akik olyan látásproblémákkal küzdenek, amelyek akadályozzák őket a munkaképességben, a tanulásban vagy a normális életvitelben. A szemproblémák az egyéneket és családjaikat, valamint a gazdaságot és azt a társadalmat is érintik, amelyben a látássérültek élnek.

VERCS - Hogyan segíthetsz egy vak embernek

E kihívások kezelése érdekében az Európai Unió támogatja a megkülönböztetés elkerülését célzó intézkedéseket, valamint a vak és látássérült személyek számára megfelelő szociális és befogadó környezetet teremt. Az EU támogatja a vakok és látássérültek oktatáshoz és kultúrához való hozzáférését.

lézeres látáskorrekció egy évvel a műtét után

A szerzői jogi szabályok közelmúltbeli felülvizsgálata például azt eredményezi, hogy több könyv válhat Braille-írással, nagyított betűs nyomtatással vagy hangoskönyv formájában elérhetővé. Az Európai Unió gondoskodik arról is, hogy a látássérült személyek védelemben részesüljenek, és Európában széles körben látássérült népesség a szolgáltatásokhoz és a termékekhez, illetve használhassák ezeket.

Tibeti torna a látás javítása érdekében

Többek között az EU olyan projekteket is finanszírozott, amelyek a látássérült gyalogosok biztonságát szolgálják. Az látássérült népesség jogszabályok továbbá előírják, hogy a közszolgálatásokkal kapcsolatos honlapokat és mobilalkalmazásokat a látássérültek igényeihez kell igazítani.

Az Európai Unió továbbá a termékek és a szolgáltatások széles skálája például ATM-ek, telefonok és okostelefonok, televíziók, online vásárlás, banki szolgáltatások, tömegközlekedési honlapok tekintetében tett javaslatot arra, hogy azokat a vakok és látássérültek számára hozzáférhető módon legyen kötelező Pergoy látáskezelés.

észlelés a látás révén