Makrobiotikai látás

A családi, baráti grill partik, közös főzés, közös vasárnapi ebéd, egy romantikus vacsora a párunkkal vagy egy egyszerű hétköznapi étel elkészítése és elfogyasztása is lényeges mozzanatai az életünknek. Az, hogy valaki szeret enni, nem jelenti azt, hogy túlsúlyos vagy valamilyen lelki problémát próbál az evéssel kompenzálni.
Az ételek szeretete ősi és ösztönös, ennek ellenére valóban meg kell tanulnunk tudatosan étkezni, hogy az evés ne váljon az azonnali, könnyű örömforrások egyikévé, sem pótcselekvéssé vagy unaloműzővé. Fontos, hogy időt fordítsunk az evésre, teremtsük meg makrobiotikai látás nyugodt, bensőséges hangulatot.
Egészséges-e a makrobiotikus étrend? - HáziPatika
Soha ne együnk kapkodva vagy feszülten — ilyenkor várjunk kicsit, amíg megnyugszunk. Az étkezés legyen számunkra a tápanyagok és az energia felszívódásának a szertartása.
Hogyan fogalmazná meg a makrobiotika lényegét?
Szánjunk időt a falatok megízlelésére és alapos megrágására! Az étrendünk legyen természetes, kiegyensúlyozott és változatos.

Soha ne együk túl magunkat, mert ez megterheli a szervezetet és elhízáshoz vezethet. Akkor együnk, ha éhesek vagyunk!
Hogyan épül fel az étrend?
A makrobiotika tudománya segít az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban. Természetes alapanyagai hozzájárulnak a hosszú, teljesértékű élethez! A palacsintát mindenki szereti, Hazánkban elsősorban édes töltelékkel fogyasztják, az egyetlen igazán elterjedt sós verziója a hortobágyi húsos palacsinta, pedig érdemes kísérletezni húsmentes sós palacsintákkal is. A makrobiotikus palacsinták nem tartalmaznak tejet, állati fehérjét, lisztjei pedig értékesebbek és kiegyensúlyozottabbak, mint a hagyományos fehérliszt.

A makrobiotikus palacsinta is készülhet többféleképpen, egyik alapreceptjét az augusztus 6-i Mosolykával közös élő főzősuliban láthattátok, illetve a blogon megtaláljátok a recept leírását is. Íme néhány példa egy laktató és tápláló makrobiotikus sós palacsinta töltelékre: zöldséges vöröslencse krém, gombás hagymaszósz, paradicsomos gyöngybab, fokhagymás tofukrém.
A nem a makrobiotika makrobiotikai látás étkezők legtöbbs Magyarországon a transzzsírsav-rendeletnek megfelelően nem kell tartanunk attól, hogy a megvásárolt margarinokban káros transzzsírsavak lennének.
Építi az immunrendszert
Ugyanakkor a növényi margarinok készítésekor sokféle finomítási eljárással és adalékanyaggal teszik a folyékony olajat kenhető állagúvá. Annak ellenére tehát, hogy a növényi margarinok nem feltétlenül egészségtelenek, vannak náluk sokkal egészségesebb alternatívák. Margarinok helyett inkább válasszunk finomítatlan olajat az étel készítéséhez és kenjünk a teljes kiőrlésű kenyérre lencséből, babból, csicseriborsóból humusz vagy szezámmagból készült pástétomot tahini.
Tálaláskor vágott petrezselyemzölddel vagy metélő hagymával díszítjük.
A szőlő a Kárpát-medence egyik legkorábban termesztett bogyós gyümölcse.