Rákfélék látása


Kisebb betűméret Forrás: Nature Communications Ahogy az emberé, úgy a hal vizuális észlelőrendszere látása is a retinában levő fényérzékeny receptorokon, a pálcikák és csapok működésére rákfélék látása.

Inkább közelebbi rokonságot mutat a pókokkalkullancsokkal és skorpiókkal. Az igaz, hogy hasonló élőlények már léteztek az ordovícium és devon időszakokban, azonban pontosan atlanti tőrfarkú rák kövület még nem került elő azokból az időkből. A legrégebbi Limulus maradványok csak 20 millió évesek tehát csak miocén koriaks nem  millió évesek. A szaporodási időszakban a Delaware-öböl partjaira nagy számban jönnek ki.

Utóbbiak adják a nappali látást, az előbbiek pedig a szürkületben való tájékozódásért felelnek. Na de mikor alakult ki ez a rendszer? A legfrissebb kutatások szerint már legalább millió éve; nemrég ugyanis olyan hal-fosszíliára bukkantak, melynek szemében ki tudták mutatni a csapokat és pálcikákat.

Hirdetés A szürkehályog kialakulását elkerülni nem lehet, és gyógyszerekkel való gyógyítására sincs mód. Egyedüli megoldást az elszürkült szemlencse eltávolítása, és korszerű, szövetbarát műlencsével való helyettesítése jelent. Műtét nélkül a szürkehályog minden esetben vaksághoz vezet.

A színlátást biztosító struktúra tehát valamikor a gerincesek megjelenésének hajnalán jöhetett létre. Szemben a rákfélék és a trilobiták elmeszesedett látószervével, a gerincesek vizuális rendszerét nem őrizték meg a fosszíliák.

csökkent látás bno gyenge látás az agy miatt

A látás maga akár több mint félmilliárd éve is kialakulhatott, ám a szemek és az agy nagyon lágy szövetekből állnak, így túlságosan gyorsan lebomlanak ahhoz, hogy megkövülten fennmaradhassanak az utókor számára.

A halált követő két-hat hétben általában az enyészeté lesznek ezek a rákfélék látása szövetek. Hogyan sikerült akkor most rábukkanni egy millió éves nyomra?

az átlagember látása myopia 2 az

Nos, úgy, hogy a Gengo Tanaka, a Kumamoto Egyetem szakértője által vezetett kutatócsapat alaposan áttanulmányozta az Acanthodes bridgei névre keresztelt őshalat, pontosabban annak kövület formájában rögzült maradványait. Szerencsénkre a kopoltyús állat közvetlenül a halála után oxigénszegény üledékbe süllyedt, ami megakadályozta a mikrobákat lágy szövetei feldolgozásában.

Maga a hal a modern, állkapoccsal rendelkező halak utolsó közös őse és nagyjából millió évvel ezelőtt pusztult ki, a Perm időszak végén.

7 NAGYRA NŐTT ÁLLATFAJ ✔ [ TOP 5 ] MAGYAR

Hosszú, áramvonalas, tüskézett testtel rendelkezett, és feltehetően a sekély, sós vizekben úszkált, hasonlóan a ma is élő Rhinogobius fajhoz. Itt pedig még bőven van fény, ami látás esetén nem csak a tájékozódáshoz, de a vadászathoz is fontos előnyt biztosít.

látáskezelés kapormaggal rövidlátó, hogyan lehet javítani a látást