Szem sérülés. Szemsérülések tünetei és kezelése


Állatoknál nagyon gyakoriak és sok esetben — amennyiben a szaruhártya sérül — sürgősségi ellátást igényelnek. Ide sorolhatjuk a szemkörnyék szúrt, lőtt, harapott stb.

szem sérülés

Sérülést okozhatnak ezen kívül különböző veszélyes maró folyadékok szem sérülés. Az egyik leggyakoribb szaruhártya sérülést macskák okozzák, a karmolásból eredő szaruhártya sérülés nagyon veszélyes és nemcsak macskákat, hanem kutyákat és természetesen embereket, főként kisgyermekeket!

szem sérülés

Szem sérülés tüneteket vesz észre az állat tulajdonosa a szaruhártya sérülésénél? Annak eldöntése, hogy a sérülés milyen súlyosságú sürgős állatorvosi vizsgálatra van szükség.

BOHOS KORNÉL - A Harcos útja

Hogyan látja el az állatorvos ezeket a sérüléseket? A szaruhártya szúrt vagy karmolásból eredő sérülései nagyon veszélyesek, főként karmolásnál nagyobb a fertőzés esélye.

A szem balesetei: mit kell tenni? Dátum: Könnyen előfordulhat, hogy véletlenül felsértjük szemünk szaruhártyáját.

A szaruhártya perforáció ha nincs sürgősen ellátva, az állat szemének az elvesztésével járhat. A seb ellátása során a szaruhártyát hajszálvékony, legtöbbször felszívódó varrattal egyesítjük.

Összefoglalás A szem a legkülönfélébb tevékenységek közben sérülhet. A technika fejlődése, a motorizáció terjedése, a szabadidő eltöltésének egyre változatosabb formái, az extrém sportok elterjedése növelik a szemet ért balesetek számát. Mindez annak ellenére érvényes, hogy az orbita csontos fala és a szemhéjak viszonylag biztosnak látszó védelmet jelentenek a külvilág felé kis felszínnel forduló érzékszerv, a szem számára.

Ehhez mikrosebészeti eszközökre, speciális nagyítószemüvegre vagy operációs mikroszkópra van szükség. A legtöbb esetben a műtétet követően ún. A pislogó hártya lebenyt idővel oldjuk és ellenőrizzük a szaruhártya állapotát.

szem sérülés

A kötőhártya sérülései gyakran nagyon rémisztőek, a nyálkahártya rendkívül megduzzadhat, kipirul, de ha a sérülés biztosan csak a kötőhártyát érinti, általában sebészi kezelés nem szükséges.

A szemhéjak sérüléseit a bőrsérülésekhez hasonló szabályok szerint látjuk el, figyelembe véve, hogy megőrizzük a szemhéjak eredeti anatómiai pozícióját.

szem sérülés

Természetesen e három szemterület gyakran nem külön, hanem együtt sérül, így komplex és gyakran kihívást igénylő állatorvosi ellátásra van szükség. Fenyves Ildikó.

szem sérülés