Szemészeti statisztikák. Navigációs menü


  • Szemészeti Osztály - Bács-Kiskun Megyei Kórház
  • Lehet, hogy ön is színtévesztő? - Czeizel Intézet
  • Szűkül homályos látás
  • Közel 33 ezer vak, és több mint ezer látássérült él hazánkban
  • Tények, statisztikák, érdekességek a diabéteszről

A Szemészeti Klinika figyelemfelhívása A Karácsony a legszebb, a legmeghittebb, a Szilveszter pedig az év egyik legvidámabb ünnepe.

Egyre elterjedtebb szokás, hogy ezeket az önmagukban is csodálatos ünnepeket különféle pirotechnikai eszközök használatával tesszük még színesebbé, izgalmasabbá.

Belügyminisztérium

Annak ellenére, hogy minden évben több fórumon is felhívják a lakosság figyelmét ezek veszélyeire, sokan vásárolnak különböző legálisan árusított tűzijátékot és illegális petárdákat is. Magyarországon mennyibe kerül egy látásjavító műtét is érvényben van az a rendelkezés, ami tiltja a petárda magánszemélyek által történő birtoklását és felhasználását.

Közel 33 ezer vak ember él az országban, a látássérültek száma pedig meghaladja a ezret Németh János egyetemi tanár, a kutatócsoport vezetője elmondta: a több mint fő bevonásával végzett reprezentatív vizsgálat szerint több mint ezer ötven éves vagy annál idősebb látássérült él az országban, ez a szám pedig jóval magasabb, mint amennyit a korábbi felmérések mutattak. Az 50 éves vagy idősebb emberek csaknem egy százaléka szenved vakságban, fél százalékuknak volt súlyos, körülbelül 5 százalékuknak közepes, hozzávetőleg 7 százalékuknak pedig enyhe látássérülése — számolt be az előzetes eredményekről dr.

Ez a tilalom az év minden szakára - az ünnepek idejére is - vonatkozik. A statisztikák szerint az egész világon és sajnos Magyarországon is, az ünnepek körül egyre több a pirotechnikai eszközöktől történt sérülések száma.

Laserklinik Dr. Tóka Sopron Lézerklinika [Szemész / Augenarzt] új/neu

Tavaly országszerte több száz kisebb-nagyobb baleset történt tűzijáték, illetve petárda miatt. A különböző testrészek, a kéz, az ujjak, az arc érintettsége mellett sok esetben a szemek is súlyosan sérülnek.

  • PTE ÁOK · Hírek · A Szemészeti Klinika figyelemfelhívása
  • Mezőtúri Kórház és Rendelőintézet Hivatalos oldala
  • A szem sérve befolyásolja a látást
  • Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek.
  • Ezt Németh János egyetemi tanár, a projekt vezetője mondta el kedden Budapesten.

A petárdák okozhatnak mechanikai és égési sérüléseket is. Szerencsésebb esetben csak a szemhéjakon, a szemfelszínen, a kötőhártyán és a szaruhártyán megtapadó égéstermékekkel találkozunk, melyek eltávolíthatóak, de keletkezhetnek ezek mellett fájdalmas, nehezen gyógyuló hámhiányok is.

kicsi szem és látás

A különböző súlyosságú szemhéjsérülések mellett a szemgolyó áthatoló sérülései is bekövetkezhetnek, az ideghártya leválhat, visszafordíthatatlanul csökkenhet a látóélesség, és teljes látásvesztés is létrejöhet.

A szem szemészeti statisztikák kerülhetnek továbbá idegentestek, amelyek igen súlyos gyulladásokat, az ideghártya elhalását, a szemgolyó elvesztését is okozhatják.

látás az első hónapban

Nemzetközi tanulmányok alapján a sérültek átlagéletkora 35 év alatt van. A tűzijátékot felelőtlenül működtetők mellett sokszor ártatlan járókelők az áldozatok.

kötelet ugró látomás

Szemészeti statisztikák a kisgyermekek a legjobban veszélyeztettek, hiszen ők egyáltalán nem, vagy nagyon kis mértékben érzékelik a kockázatot. Csodálattal és ámulattal nézik a színes, vibráló, szikrázó fényeket. Nem is sejtik, hogy a szép látványból milyen hamar tragédia lehet.

A felnőttek feladata, hogy ne csak magukra, de a gyermekekre is maximálisan odafigyeljenek.

Bates látásjavító módszerei

Kerüljék el azokat a helyeket, ahol ellenőrizetlenül, és meggondolatlanul használnak pirotechnikai eszközöket! Lehetőleg biztonságos távolságból nézzék a tűzijátékot!

A(z) „Magyar szemészek” kategóriába tartozó lapok

Minden ilyen szerkezetet az utasításoknak megfelelően kell használni, működtetni. Ne vásároljanak illegális helyről, hiszen a házilag barkácsolt eszközök nem biztonságosak!

vitaminok tablettákban a látáshoz

Mindezeket figyelembe véve és betartva, az ésszerűen, körültekintően használt tűzijáték valóban szebbé, érdekesebbé, emlékezetesebbé teheti az ünnepet.