Tűzoltók látása. Kezdi elveszíteni a látását egy pécsi tűzoltó – segíthet!


Szöveg: MH SZHB     Szolnok Helikopter Bázis kijelölt állománya részére.

tűzoltók látása látás 2 normális

A katonai repülőtereken, civil társaiktól eltérő feladatrendszerben szolgálnak a katonatűzoltók. Feladatuk összetettségét nehezíti, hogy egy-egy helyzetben nem egyszer fegyverzetet vagy harc-anyagokat szállító eszközök oltását végzik.

tűzoltók látása vakság és látás

Az állandó, napra- és harcra kész jelenlétet tréningekkel, kiképzésekkel, és ismeretanyaguk frissítésével érik el. A mostani alkalommal Nagy Zoltán, az MH Altiszti Akadémia honvédelmi alkalmazottja tartotta a foglalkozást, aki - mielőtt ténylegesen elvesztette a látását - a mentőknél és a tűzoltóknál szolgált, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendvédelmi tagozatán oktatott.

tűzoltók látása ami 20 látást jelent

Ezeken a foglalkozásokon a szemüket eltakarva látásuk, a bevetési ruha, kesztyű, csizma, sisak, légzőállarc által a tapintásuk, és hallásuk nagy részét is elveszítik a katonák, s emellé a szaglás és a normál légzés is tűzoltók látása.

Ilyen helyzetben a világtól kapott információ akár 90 százalékkal is csökkenhet. Ilyen körülmények között kell a tűzoltóknak a fokozott fizikai igénybevétellel járó mentést, műveletet végrehajtaniuk és nem utolsó sorban saját testi épségükre, egészségükre is figyelemmel kell lenniük.

tűzoltók látása hogyan lehet gyorsan javítani a látási videót

Az előbb említett terhelések enyhítésére a résztvevők idegrendszerét is igyekeznek kondicionálni, edzik a testüket, lelküket, a tájékozódó képességeiket, mozgásdinamikájukat, valamint a térérzékelésüket is. Keményen küzdenek, titkon remélve, hogy az ismeretek használatára éles helyzetben soha nem kerül sor.

tűzoltók látása tesztelje online a látását