Látáskárosodott óvodások. Speciális étkezési igényű gyermekek az óvodában - Bébik, kicsik és nagyok


Régió A fények és a sötétség világában A vakok és gyengén látók pozsonyi alapiskolájának nagytermében két órán keresztül szólt a vers, a dal; az intézmény diákjából még a legszégyenlősebbek is hetekig készültek a karácsonyi ünnepségre.

látáskárosodott óvodások módszerek a látás helyreállítására

A művészeti alapiskola zongoristái és harmonikásai hatalmas sikert arattak, de a legkisebbek is óriási tapsot kaptak. A kicsi vak lánnyal és társaival másnap az iskola ebédlőjében találkozunk. Az apróságok a tanító nénik és nevelők kezét szorongatva, teli pocakkal éppen az óvodai osztály felé indulnak. Itt minden gyereknek szüksége van saját látáskárosodott óvodások, hisz a négyemeletes épületben még a látóknak sem könnyű az eligazodás.

A fejét állandóan lehajtó szőke csöppség boldogan mosolyodik el, amikor meghallja a magyar szót, és csak néhány perc kell ahhoz, hogy összebarátkozzunk. Viktória szeptembertől jár a vakok óvodájába.

Speciális étkezési igényű gyermekek az óvodában

Mivel csak magyarul beszélt, és anyanyelvén itt csak egy-két iskolai tanár és a portás bácsi tud hozzá szólni, az első hetek szorongásait nehezen tudták feloldani a pedagógusok, akik szerint kb. A szlovák nyelvet azonban nagyon hamar megtanulják, és gond nélkül fejezik be az iskolát.

A legtöbb ember úgy tudja, a vakoknak csak Lőcsén van iskolájuk, pedig óta a pozsonyi Károlyfaluban is különleges intézményt látogathatnak a vak és látáskárosodott gyerekek. Jelenleg nyolcféle képzés folyik itt az óvodától a kilencedik osztályig, attól függően, hogy a gyerekek vakok vagy látáskárosodottak-e, esetleg halmozottan károsodottak.

Osztályonként gyerekkel foglalkoznak a tanítók, de súlyosabb eseteknél csak diákot tanít egy-egy pedagógus. Több évtizedes hagyományra visszatekintő művészeti részlege is van az iskolának, látáskárosodott óvodások zongorázni, harmonikázni, gitározni, hegedülni tanulhatnak a gyerekek. Hetente látáskárosodott óvodások járnak úszni, az iskola saját tornatermében pedig számtalan speciális sportágat próbálhatnak ki szaktanárok irányításával.

Szerdától bezárják Romániában az iskolákat és az óvodákat

A vakok és gyengén látók iskolájának tanterve megegyezik a többi általános iskoláéval. Kivételt csak néhány tárgy képez, mint a testnevelés vagy látáskárosodott óvodások munkára nevelés, ami tartalmában vitaminokkal javítja a látást el az általános követelményektől.

A képzőművészeti nevelésben is különleges módszerekre van szükség, és hogy mennyire jól érzik a gyengén látó és vak gyerekek az anyagokat, milyen ügyesen formálják a gyurmát, azt bizonyítják a folyosókat díszítő rendkívül szép, kukoricából, búzából és más természetes anyagokból formált képek vagy a tanárok asztalán található sógyurma figurák.

Természetesen megtanulják a gyerekek a Braille-írást, és bár nem kötelező tantárgy, a vak diákok folyamatosan gyakorolják a fehér pálcával való közlekedést is.

A gyerekeknek meg kell tanulniuk a nagyvárosban is közlekedni. Bármennyire is hihetetlen, a vakok és gyengén látók iskolájának diákjai körében is hatalmas népszerűségnek örvend a számítógép.

látáskárosodott óvodások ami miatt romolhat a látás

Ezen készül az iskola diáklapja is, amelyet teljes egészében a gyerekek írnak szlovák és angol nyelven. Az Infovek-programnak köszönhetően óta a számítógépes teremben 12 darab különleges gép áll a diákok rendelkezésére.

Ezek nemcsak képekben, hanem hangban is kommunikálnak a gyerekekkel. A kilencedikes Karcsi csak árnyékokat lát a világból, mégis órákig tudna a számítógép előtt ülni, hiszen az beszélget vele, információkat ad át az internetről, hangban hozza közelebb a világot. Karcsi története a legszomorúbbak közé tartozik az iskolában. Kubai édesapját sohasem ismerte, roma édesanyja pedig nem sokat törődött a súlyos látáskárosodással világra jött kisgyerekkel.

Először egy pozsonyi panelház egyik szobájában kellett anyjával és annak új társával, valamint az őket kísérő folytonos alkoholos mámorral megküzdenie, majd miután a kapcsolat véget ért, édesanyja a kelet-szlovákiai Eperjesre, egy látáskárosodott óvodások vitte a kisfiút, ahol an laktak egy szobában.

Karcsinak azonban szerencséje volt, addig könyörgött pozsonyi iskolája igazgatójának, amíg sikerült őt gyermekotthonban elhelyezni. Azóta a holicsi otthonba jár haza, a hét öt napját azonban a vakok és gyengén látók pozsonyi iskolájában és kollégiumában tölti. A négy és hat férőhelyes szobákban jelenleg 70, éves gyerek lakik. Idén először az iskola diákszállója befogadta azokat a volt vidéki tanulóit is, akik az alapiskolát már elvégezték, de hagyományos pozsonyi középiskolában tanulnak tovább.

Ők örömmel fogadták a lehetőséget, hogy anyaintézményük falai között maradhatnak. Ennek segítségével tudja a tempót tartani többi osztálytársával, mivel írni csak nagyon lassan tud, a gépírást viszont tökéletesen elsajátította az látáskárosodott óvodások, tehát számítógépen írja feljegyzéseit, így tudja leadni írásbeli dolgozatait. Nikolettát is a számítógép mellett találom, a kilencedikes lány negyedévi látáskárosodott óvodások mutatja lelkesen.

A szlovákiai barlangokról készített színes beszámolót: peregnek a betűk és a képek, bármelyik iskola kilencedikes diákja megirigyelheti munkája alaposságát.

Az első négy osztályt integrált diákként egy, Nyitra melletti kis falu iskolájában töltötte, de igazán csak azóta boldog, amióta a pozsonyi speciális intézményben tanulhat.

Valahogy mindig tudtam, hogy más vagyok, az igazság az, hogy gyakran kiközösítettek a többiek, mert nem voltam eléggé ügyes, nem voltam fürge, nem tudtam velük rohangálni. Minden esélye megvan rá, hiszen az elmúlt négy évben csak kitűnő bizonyítványokkal dicsekedhetett.

Nikoletta egyébként rendkívül önálló, Pozsonyban már évek óta egyedül mozog, és egy éve szülőfalujába is kíséret nélkül utazik a hétvégén. Tehetséges és bátor gyerekből társai között igazán nincs hiány.

Ezért vidd szemészhez a gyereket évente, már kicsi korától!

Az iskolának van olyan, ma már gimnazista növendéke, aki az Egyesült Államokban tanul tovább, és olyan is akad, aki ösztöndíjjal Brazíliában próbálja ki a vakok mindennapi életét. Nagy álmaik vannak a kicsiknek is, az ötödikes Martin archeológusnak készül, Zuzana már 14 évesen pontosan tudja, hogy édesanyja nyomdokaiba látáskárosodott óvodások pékségben fog dolgozni, a kilencéves Misa viszont bemondó szeretne lenni.

Imádja a tévét, pedig ikertestvérével együtt szeme szinte csak foltokat érzékel a világból. Néhány perces beszélgetés után megálla-podunk, hogy a rádióban legalább olyan jó műsorvezetőként dolgozni, mint a tévében, tehát az álom maradhat. A lányokkal egy osztályba jár Janko, a vajdasági szlovák családban született kisfiú, aki a Matica Slovenská szerbiai szervezetének köszönheti, hogy speciális iskolában tanulhat.

Női klub - terhesség. Betegségek. Szoptatás. Gyermekek. Otthon és család. Szépség titkai

Az archaikus szlovák nyelvet beszélő legényke hétévesen került Pozsonyba, egyik nagynénje költözött vele Szlovákiába. Ma már szülei is az országban élnek, bár az álmuk, hogy állampolgárságot kapjanak, egyelőre nem teljesült. Janko vakként került a speciális iskolába, tanárai azonban hamar rájöttek, hogy halláskárosodása is van. A beszélt szöveget kizárólag hallókészülékkel képes megérteni, van azonban egy csodálatos tulajdonsága — tökéletesen hallja a zenét. Hallás után a legbonyolultabb melódiát is lejátssza zongorán.

Óvodások és a napirend

A karácsony előtti két hét ebben az iskolában csupa mulatsággal telik. Míg december án szüleiket és tanáraikat ajándékozták meg a gyerekek a hagyományos karácsonyi műsorral, két nappal később bőkezű szponzoroknak látáskárosodott óvodások a fogyatékkal élő gyerekek Pozsony egyik legnagyobb sportcsarnokában mérhették össze ügyességüket más speciális iskolák diákjaival. Másnap az iskola hagyományos tudásversenyét tartották meg, ahol a többiek lelkes biztatása mellett különböző korosztályokból összeállított, négyfős csapatok mutathatták meg, mit tudnak a legfontosabb tantárgyakból.

A világban és Szlovákiában is rendkívül sokan támogatják a fogyatékkal élő gyerekek integrációját az egészséges gyerekek közé. Látáskárosodott óvodások megoszlanak a vélemények a speciális iskolában tanító taná-rok között is. Sokak szerint ha jellemében eléggé erős a gyerek, és sikerült elfogadtatnia magát gyermektársaival, emellett megértő és odafigyelő pedagógusra talál, van esélye, hogy egy átlagos iskolában is jó eredményeket érjen el.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a fogyatékkal élők többsége halmozottan károsodott, ami mindenképp különleges bánásmódot kíván. A labirintusra emlékeztető iskolában ugyanúgy rohangálnak a gyerekek, mint egy átlagos intézményben; néhány hónap alatt minden sarkot, minden kiszögelést, minden lépcsőfokot jól kiismernek.

Koronavírus-gócpont lett Pápa, már 17 fertőzöttet találtak

Ő viszont egyre gondterheltebb az anyagi nehézségek miatt. A szlovákiai oktatásügy mostoha helyzetét mutatja, hogy bár a diákok létszáma nagyjából állandó és az árak folyamatosan emelkednek, a jelenleg gyereket ellátó intézmény költségvetését évről évre csökkentik. Az iskola ben 26 millió koronával gazdálkodhatott, ezt egy évvel később kétmillióval megemelték, majd a következő évben egymillióval csökkentették a látáskárosodott óvodások összeget.

Idén ismét csak 26 milliót kapott az intézmény az államkasszából, a decemberi bérekre így hiányzik ezer korona, az év folyamán pedig másfél millió korona közüzemi tartozást halmoztak fel.

látáskárosodott óvodások mi a holló látomása

Az anyagi gondok ellenére azonban itt nyoma sincs a rosszkedvnek, talán azért, mert mindenki tudja, mennyire fontos az egészség, a szeretet, az egymás iránti tisztelet és megértés. Pedagógusok és gyerekek egy nagy családként élnek a vakok és gyengén látók pozsonyi iskolájában, megosztva a mindennapok gondját-baját és tudatosítva, hogy a segítő kéznél nem létezik nagyobb ajándék a világon.

Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

látáskárosodott óvodások rúnás látáskezelés

Az ujszo. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk ússzon rossz látással az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Babaszobából gyerekszoba? - MyMiniversum - óvodásokra szabva

Ezért kérjük olvasóinkat, látáskárosodott óvodások járuljanak hozzá az ujszo. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk. Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra.