Mínusz skála, Az abszolút nulla fok alá mentek


a látás mínusz 4 rossz

Szüleit tizennégy évesen vesztette el gombamérgezésbenezután kereskedelmi tanulmányokat folytatott Amszterdamban, ahol idővel üvegfúvó műhelyt nyitott, és hőmérők, barométerek gyártásával foglalkozott. Termékeit sokan vásárolták, mégis csak három eredeti Fahrenheit-hőmérő maradt fenn.

genotípus és látás

Sokat utazgatott, tudóstársaival levelezés útján is tartotta a kapcsolatot. Soha nem nősült meg, valószínűleg Hágában halt meg Fahrenheit korában a hőmérőkben jobbára borszeszt használtak, de ez viszonylag alacsony, 80 Celsius-fokos forráspontja miatt magas hőmérséklet mérésére alkalmatlan volt, és a pontos mérést sem mínusz skála lehetővé.

Ezt azonban egy bravúros kísérlettel megcáfolták a garchingi Max Planck Kvantumfizikai Intézet és a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem fizikusai. A hőmérőkre vésett Celsius-skálán a mínusz értékek télen elfogadottak, nyáron azonban meglepődnénk, ha negatív értékeket látnánk. Az iskolában ugyanis azt tanították, hogy a nulla Kelvin-foknál nincs alacsonyabb hőmérséklet. Lord Kelvin a tizenkilencedik században határozta meg az abszolút hőmérsékleti skálát, amelynek lényege, hogy semmi sem lehet hidegebb, mint az abszolút nulla fok, azaz a mínusz ,15 Celsius-fok. Egy anyag hőmérsékletét részecskéinek mozgása határozza meg.

Amikor Fahrenheit ben megmutatta két higanyos hőmérőjét egy híres hallei tanárnak, az teljesen elképedt, mert mindkettő ugyanazt a hőmérsékletet mutatta. Fahrenheit hírét vette, hogy egy francia tudós felfedezte: a víz meghatározott, állandó hőfokon kezd forrni.

Ennek észlelése akkoriban nem volt túl egyszerű: a víz pezsgését már forrás előtt is észlelni lehet, és úgy tűnt, hogy a fagyás és olvadás nem ugyanazon a hőmérsékleten történik.

Nekifogott hát egy olyan hőmérő elkészítésének, amellyel ezt igazolhatta volna. Végül rájött, hogy a célra a higany mínusz skála legalkalmasabb, mert változó hőmérséklete érzékelhetően, de mindig ugyannyira változtatja meg a barométer higanyoszlopának magasságát. Sikerült olyan tisztaságú higanyt előállítania, amely nem tapadt a vékony üvegcső falához, így a víz fagyás- és olvadáspontjánál magasabb, illetve alacsonyabb hőmérsékletek mérése is lehetővé vált.

rövidlátás 30

Mivel nem akarta, hogy skálájának a téli napokon negatív értéke legyen, alsó kiindulópontnak az addig mért leghidegebb hőmérsékletet választotta ez ,8 Celsius-foknak felel meg. A másik végpont saját testhőmérséklete lett, a skálát - bízva hőmérőjének pontosságában - 96 fokra osztotta, a víz fagyáspontja 32 fokra esett.

szemcseppek a látás helyreállítása

Később kicsit módosított a beosztáson, hogy a víz forráspontja pontosan fokra jöjjön ki, azaz a két pont közötti különbség éppen fok legyen. Hőmérőjét ma már csak az Egyesült Államokban használják, Európában és a tudományos életben kiszorította a Celsius skála.

látás, ha az ember nem lát messze

Fahrenheit ben, amikor a brit Királyi Társaság tagjává választották, közleményben írta le hőmérője készítését és kalibrálását. Az újfajta, valóban pontos termométerrel más folyadékok forráspontját is megmérte, és megállapította, hogy ez a hőmérséklet mindegyik esetében állandó, és azt is észrevette, hogy a forráspont a nyomás megváltoztatásával változik.

károsodott kognitív tevékenység látássérüléssel

Ő volt az első, aki tudatosan szerkesztett termobarométert, azaz olyan készüléket, amellyel a levegő nyomását és mérsékletét egyaránt lehet mérni. Támogasd a.